Oefening 5


Google Earth

De leerlingen installeren Google Earth op de computer, deze is gratis te downloaden. Het doel dat we met deze oefening willen bereiken is het berekenen van oppervlakten. De leerlingen krijgen eerst de tijd om zelf te experimenteren. Daarna moeten ze hun eigen huis opzoeken. De leerlingen hebben de opdracht om de oppervlakte van hun huis te berekenen.

De bedoeling is dat ze door middel van 'het pad' de omtrek van het huis markeren. Daarna gaan ze met de lineaal, dat ook een functie is op Google Earth, de lijnen meten. Door middel van de formules van de oppervlakten kunnen ze de oppervlakte meten. Daarna hebben ze de kans om andere vormen en voorwerpen te meten en de oppervlakte van die figuren te meten. Achteraf mogen ze dit onderling bespreken met elkaar.

Voor hen is dit een leuke opdracht en werkt motiverend en is ook zeer efficiënt. De leerlingen mogen zelf vormen kiezen en zelf oppervlakten berekenen. Ze zijn ook met echte beelden bezig van hoe de wereld er in vogelvlucht uitziet, wat het voor kinderen eens zo leuk maakt.

Leerlingen van het vijfde leerjaar bekijken en beheersen de formules om oppervlakten te berekenen.

Leerplan (VVKBao).

MR33 De omtrek van vlakke figuren meten en van de gekende vlakke figuren berekenen en daarbij de eigenschappen van de zijden gebruiken.

MR42 De basisformule voor de oppervlakteberekening van rechthoeken en vierkanten
 b) paraat kennen en gebruiken

MR43 Ervaren en inzien dat de oppervlakte van een parallellogram berekend kan worden via omstructurering naar een rechthoek en de formule paraat kennen en gebruiken.

MR44 De formule van een driehoek paraat kennen en gebruiken.

MR45 Ervaren en inzien dat de oppervlakte van volgende vlakke figuren bepaald kan worden door ze om te structureren naar figuren waarvan men de oppervlakte kan berekenen
a) ruit
b) trapezium
c) veelhoek

De eintermen ICT gelinkt aan deze opdracht:

ET2 De leerlingen gebruiken ICT op een veilige, verantwoorde en doelmatige manier.

De leerlingen gebruiken een veilig programma, dat regelmatig op scholen wordt gebruikt door leerkrachten en leerlingen. Het wordt doelmatig ingezet, om na te gaan of ze de formules kennen. Het is ook een creatieve manier om de formules op te frissen.

ET4 De leerlingen kunnen zelfstandig leren in een door ICT ondersteunde leeromgeving.

De leerlingen ontdekken zelfstandig figuren op een landkaart en gaan daarbij zelf op zoek naar de juiste formule om de oppervlakte te berekenen. Zo leren ze ook zelf werken en nieuwe dingen ontdekken op Google Earth.

ET5 De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm te geven.

De leerlingen zijn creatief bezig omdat ze zelf op zoek moeten gaan naar vormen. Bij het huis zijn dit neutrale vormen, maar wanneer de leerlingen daarna zelfstandig naar voorwerpen mogen kiezen, gaan ze ook naar complexere vormen op zoek en zijn ze telkens bezig met het creatief denken.

ET7 De leerlingen kunnen ICT gebruiken bij het voorstellen van informatie aan anderen.

De leerlingen gaan achteraf in gesprek met elkaar en laten elkaar hun resultaten zien en stellen het kort voor.