
Oefening 3
Tijdsduur berekenen
Je gaat de leerlingen leren plannen met de tijd om te gaan. Je begint op de plek waar je school gevestigd is. Wij gebruiken het voorbeeld van de basisschool Cade die gelegen is in de Della Faillelaan 36 te Aartselaar.
De leerlingen moeten vitueel van deze locatie naar Leeuwarden reizen met het openbaar vervoer. Je deelt je klas in in groepen en laat hen zelf een weg uitstippelen. Je kan de sites van De Lijn, NMBS en de NS internationaal aanbieden. Wanneer ze hun weg hebben uitgestippeld moeten ze dit uitwerken in Excell. Ze moeten de exacte uren en plaatsen noteren. Daarbij zetten ze er telkens ook bij hoeveel tijd ze nodig hebben om over te stappen, ... Achteraf hun planning voorstellen aan de andere leerlingen.
Voor de leerlingen is dit een nieuwe ervaring waarbij ze zelf allerlei informatie ontdekken. Dit is een efficiënter leerproces voor de leerlingen. Door het zelf te ontdekken gaan de leerlingen het als leuk ervaren en onthouden ze alles beter. De leerlingen gaan zelf ontdekken wat de voordelen zijn van deze opdracht.
Het is ideaal voor leerlingen van het vijfde leerjaar omdat ze de tijdsduur leren bereken in uren, minuten en seconden. Dit is een ideale manier om ook in concrete situaties met dit om te gaan. Zo gaan ze veel bijleren.
Leerplan (VVKBao).
MR70 Tijdsduur berekenen:
c) in uren en/of minute en/of seconden.
De eintermen ICT gelinkt aan deze opdracht:
ET1 De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren.
De leerlingen ontdekken dat het opzoeken van bus- en treintijden snel en efficiënt is via de computer. Hierbij gaan ze een positieve ervaring opdoen en het later zelf ook gebruiken.
ET2 De leerlingen gebruiken ICT op een veilige, verantwoorde en doelmatige manier.
De leerlingen gaan via betrouwbare en veilige sites aan het werk. Dit gebeurd op een verantwoorde manier omdat hieraan een opdracht werd gelinkt. Ze hebben een doel om alles zelfstandig op te zoeken.
ET4 De leerlingen kunnen zelfstandig leren in een door ICT ondersteunde leeromgeving.
De leerlingen ontdekken hoe ze moeten werken met deze sites. Op deze manier gaan ze later zelfstandig uren kunnen opzoeken en gaan ze hierin groeien. De sites zijn ook ondersteunend op latere leeftijd.
ET6 De leerlingen kunnen met behulp van ICT voor hen bestemde digitale informatie opzoeken, verwerken en bewaren.
De leerlingen zoeken zelf informatie op over bus- en treintijden. Deze gaan ze later verwerken in excell om zo tijdsbesef op te doen. Ze moeten zelf uitzoeken hoe lang ze telken over hebben om over te stappen op een andere trein, ...
ET7 De leerlingen kunnen ICT gebruiken bij het voorstellen van informatie aan anderen.
De leerlingen gaan achteraf hun planning voorstellen aan de andere leerlingen.
ET8 De leerlingen kunnen ICT gebruiken om op een veilige, verantwoorde en doelmatige manier te communiceren.
De leerlingen communiceren hierover met hun medeklasgenoten en hun leerkracht. Ze gaan vragen en feedback krijgen van klasgenoten en/of leerkracht.
![]() |
|
|
|
|
|
|